EN TATLI ŞİFA : BAL

Sofraların en önemli besinlerinden balın yararları saymakla bitmiyor. Antioksidanlar, mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan bal; öksürükten cilt bakımına pek çok konuda yararlı

Bal, neredeyse insanlık tarihi kadar eski en tatlı şifa kaynağıdır. Balın oluşumundaki mucize bile, onu diğer besinlerden farklı kılmaya yetiyor. Ancak son yıllarda para kazanma hırsıyla gelen ticari kaygılar; sahte ya da katkılı bal üretimini ciddi bir şekilde artırdı. Bu durum, baldan beklenen faydanın elde edilememesinin yanı sıra çok daha ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlıyor. Bu sebeple bal alırken, çok dikkatli olunması gerekiyor.
Amerika’da yayınlanan Food Safety News’e göre; ABD piyasasında satılan balların yüzde 75’i katkı maddesi içeriyor! Amerika Birleşik Devletleri ve farklı bazı ülkelerde; bal, piyasaya sürülmeden önce büyük çaplı bir filtrasyon (süzme) işleminden geçiriliyor. Bu işlem sırasında balı şifa kaynağı yapan en önemli içeriklerinden biri olan polen miktarı, ciddi oranda azalıyor. Dünyanın birçok ülkesinde kabul gören gıda güvenliği standartlarına bakıldığında polen miktarı bu oranda azaltılmış bal, teknik olarak bal sayılmıyor.

POLEN ÖNEMLİ
Polen, aynı zamanda balın geldiği yere ve üretim şartlarına dair ipuçlarını barındıran bir kaynaktır. Polen miktarı bu denli azaldığında, balın kaynağı hakkında bilgi edinilebilmesi de zorlaşıyor. 10 farklı eyalette bulunan market ve benzeri satış noktalarından rastgele toplanan yaklaşık 60 farklı marka ve ambalajdaki balın incelenmesi sonucu gerçekleştirilen bu araştırmada toplanan örnekler, Texas Üniversitesi’ndeki uzmanlarca incelendi. İncelemeyi yapan uzmanlar; içeriğindeki azalan polen miktarı sebebiyle balın izlenebilirliğinin imkansız olduğunu ortaya çıkardı.
Balın maruz kaldığı bu filtrasyon işlemi, yüksek ısı gerektiren bir işlemdir ve bu denli yüksek ısı; balın içerisinde bulunan faydalı diğer maddelerin de kaybolmasına sebep olabilecek ölçüdedir.
Ancak bu ölçümler sizi korkutmasın. Bal alırken, doğal ürün marketlerinden, gerekli belge ve takip normlarına sahip markalardan ya da direkt üreticiden bal aldığınızda; tabiri caizse içi boşaltılmış bal almaktan korunabilirsiniz. Şeffaf şişelerde ambalajlanmış tamamen homojen yapıdaki ballar her zaman doğal bal aldığınız anlamına gelmez. Ülkemizde de sıklıkla satılan peteği ile yoğrulmuş kara kovan ballarında birtakım pürüzler olabilir. Bu; balın katkılı olduğu değil, aksine doğal olduğu anlamına gelebilir.

MUCİZEVİ BİR BESİN KAYNAĞI
Daha önce de dediğim gibi bal, neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir şifa ve lezzet kaynağıdır. Tarihin önemli karakterlerinden biri olan Kleopatra’nın süt ve bal dolu küvetlerde yıkandığı ve güzelliğini buna borçlu olduğu efsanesini hepiniz duymuşsunuzdur. Yapılan araştırmalar; balın güzellik iksiri olmanın dışında, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve sindirime yardımcı olduğunu gösteriyor.

Dr. Halit Yerebakan’ın yazısının devamı için tıklayınız. ..