Karadeniz Teknik Üniversitesi kestane balı ve çiçek balı arasındaki fark araştırması. :
Kestane ve Çiçek Ballarının Antioksidan ve Anti mikrobiyal Yönden Karşılaştırılması
Sevgi KOLAYLI, Murat KÜÇÜK, Esra ULUSOY, Ali Osman SARIKAYA, Şengül KARAOĞLU, Celal DURAN
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen- Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Trabzon
Özet:
Bu çalışmada üç farklı bitki varlığına ait balın antioksidan ve anti mikrobiyal aktiviteleri incelendi. Kestane balları ve çiçek balları 2005 yazında direkt olarak üreticiden toplandı. Çalışmada antioksidan aktivite iki değişik yönteme göre incelendi ve en yüksek polifenolik madde içeriğine ve buna paralel olara antioksidan aktiviteye sahip balın kestane balı olduğu tespit edildi.
Kestane balı ile çiçek balı arasındaki fark :
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde yapılmış analiz’e göre kestane balındaki Kalsiyum, Potasyum, Mangan ve Bakır mineral oranları çiçek balına göre çok daha fazla olduğu saptandı .
SONUÇLAR :
Çok zengin bitki florasına sahip ülkemizde değişik türde ballar üretilmektedir. Bu ballardan tek floralı bal olarak üretilen kestane balları antioksidan çalışılan çiçek ballarına göre antioksidan yönden oldukça zengin içeriğe sahip olduğu bulundu. Ayrıca antimikrobiyal aktivite cinsinden balın özelikle de kestane balının bakteri öldürücü etkisi olduğu da yine tespit edildi. Çalışılan 10 farklı bakteri türleri arasında Helicobacter pylori (Hp) karşı etkili oldukları tespit edildi. Bu bakteri midede gastrit ve reflu oluşumuna neden olan bir bakteri olduğundan kestane balı tüketimiile mide ülserlerinin oluşumu engellenebilecektir.
KESTANE BALI NELERE İYİ GELİR…:
Adale Ağrıları, titremesi, uyuşmasının giderilmesine,Ağrı ve sancıların giderilmesine,Ağız yaralarının iyileştirilmesine,Akciğer hastalıklarının iyileştirilmesine,Bademcik iltihabının yok edilmesine,Bağırsak gazının, iltihabının giderilmesine,Baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesine,Baş dönmesinin giderilmesine,Bel ağrılarının giderilmesine,Beyin hastalıklarının iyileşmesine, felç ve sinir hastalıklarını gidermede,Cilt bozukluğunu, lekelerini gidermeye,Cinsel gücü artırmaya,Damar sertliğine, damar tıkanıklığını yok etmeye,Gözleri güçlendirmeye,Halsizliğin giderilmesine,Hazmı kolaylaştırmaya,Hafızayı güçlendirmeye,İştah açmaya,Kabızlığın iyileştirilmesine,Kalp çarpıntısını gidermeye,Kanın temizlenmesine,Kemiklerin kuvvetlenmesine,Nezle ve grip hastalığının tedavisine,Öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisine,Romatizma ve siyatiğin tedavisine,Sarılık hastalığının iyileştirilmesine,Sedef hastalığının giderilmesine.
=================================================
T.k.v.: bal örneklerinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, fosfor ve bakır olmak üzere değişik 9 ayrı elementin analizi yapılmıştır.
Kestane Balı özel bir baldır :
Demir, kalsiyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve vitaminler içerir. Kestane Balı’nın dolum aşamasında, ısıtma işlemi uygulanmaz. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu vetedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkilerisaptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır(Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.) Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı aroması ile çok özgün birbaldır. Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Günlük 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterlidir.
Etkili bir bal olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir.Yöresel İsimleri: Halk arasında Deli bal olarak da bilinir. Bal; çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler.Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bileşim: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır.
Arıterapi.(apiterapi) : Arı ürünlerini sade veya karışım yaparak düzenli bir şekilde kullanılmasına (apiterapi yani arıterapi) denir.